Nadelunch.com – Grote onzin of grote gebaren: Australië’s Big Things

In Australië kan het zomaar gebeuren dat je na uren rijden over een nagenoeg lege weg ineens een enorme kreeft ziet staan. Of een ram. Of een mango, gitaar, schildersezel, mug, kraan of vogelbekdier. Je stopt de auto, stapt uit, staart ernaar en denkt: WTF?

Maak je geen zorgen. Je bent niet gek geworden, je hebt een van Australië’s Big Things gespot. Inderdaad, grote dingen. Australiërs houden van groot. Het is een groot land met grote mensen (hetzij breedgeschouderd, hetzij moddervet). Ze hebben een grote mond en  drinken grote glazen bier en eten grote stukken vlees en muffins ter grootte van een vissenkom. En ze bouwen grote dingen. Heel grote dingen.

Big banana

Tourist trap of politiek statement

Het begon in 1963 toen de eigenaar van Scotty’s Motel in Medindie, South Australia een heel grote Schot voor de deur besloot te zetten, om zo meer toeristen naar het motel te trekken. Het werkte en een bananenkwekerij in Coff’s Harbour, New South Wales kwam met de Big Banana. Het was een hit en mensen begonnen het concept te kopiëren. Inmiddels zijn er zo’n 150 Big Things door het hele land.

Deze bonte verzameling bevat veel ogenschijnlijk willekeurige objecten. Een heel grote rubber laars bijvoorbeeld, of een mega-mier, of een hobbelpaard van 18 bij 17 meter. Vaak sta je hoofdschuddend voor zo’n enorm object en kun je alleen maar denken: waarom?

Nou ja, om toeristen te trekken dus. Meestal dan. Een uitzondering is de Big Poo (Kiama, New South Wales), een vijf meter lange drol annex politiek statement tegen het besluit van Sydney om afvoerwater niet te recyclen.

Parafernalia en waterijs

Maar meestal gewoon voor de toeristen. Een grote banaan bij een bananenkwekerij, een heel grote ram in een regio die veel wol produceert. En het werkt; de Big Merino trok naar verluid ooit veertig busladingen toeristen per dag. Het recept is simpel. Maak een heel grote replica van een dier of product van enige lokale betekenis. Plaats het naast de snelweg of bij een pompstation. Hang wat foto’s op van het productieproces, vul een winkeltje met parafernalia (t-shirts, sleutelhangers, knuffels en koelkastmagneten) en zorg voor een uitspanninkje met koffie en waterijs. Ga op dat uitspanninkje zitten en wacht tot de toeristen komen.

De Big Things hebben door hun bizarheid een soort cultstatus verkregen. Het ‘verzamelen’ van Big Things werkt verslavend. Als je eenmaal die Big Banana hebt gezien, kun je gewoon niet meer in de buurt van een Big Thing zijn zonder hem even mee te pakken. Of rijd je er ineens zomaar honderd kilometer voor om. En waarom? Wat schiet je ermee op? Het antwoord is simpel: niets, maar het is wel lollig.

Een aantal hoogtepunten op een rijtje:

  • De Big PIneapple (Woombye, Queensland). Beklim de trappen in deze 16 meter hoge ananas en leer alles over de plaatselijke agricultuur. Het invallende licht en al dat ananasgeel geeft je het gevoel dat je daadwerkelijk in een heel grote ananas – of in een lsd-trip – bent beland. En als je er toch bent: op hetzelfde terrein staat de Big Macademia Nut, kun je die ook gelijk afvinken.

  • De Big Merino (Goulburn, New South Wales). Merino is een schapenmerk en de Big Merino is dus een heel grote ram. 15,2 meter hoog, 17 meter lang en bijgenaamd Rambo. Je kunt hem van binnen beklimmen en bovenin de wereld bekijken door de ogen van een ram. Letterlijk. In 2007 heeft men Rambo zo’n 800 meter verplaatst. Gezien de omvang en het gewicht van 97 ton een immense klus, die drie dagen duurde.

  • De Big Easel (Emerald, Queensland). Een schildersezel van 25 meter hoog met daarop een kolossale reproductie van Van Gogh’s Zonnebloemen. Wederom: waarom?

  • De Big Lobster (Kingston, South Australia). Van de maker van de Big Scotsman. Ergens in het proces ging iets mis. De ontwerper rekende in feet, maar iemand lette niet goed op en werkte het uit in meters, waardoor  ‘Larry the Lobster’ nu een plofkreeft van 17 bij 15 meter is.

  • De Big Golden Gumboot (Tully, Queensland). Monument ter ere van de lokale Golden Gumboot-competitie, die gewonnen wordt door het dorp waar het meeste regen valt. De Big Golden Gumboot is 7,9 meter hoog, vanwege de recordregenval van 7,9 meter in Tully in 1950.

 Big Map

 

http://www.nadelunch.com/buiten/grote-onzin-of-grote-gebaren-australies-big-things/

© Copyright Elise Fikse - Theme by Pexeto