Budget-Maldiven: het paradijs voor een zacht prijsje

Alles wat ze zeggen over de Maldiven is waar. De stranden zijn wit, de zee is duizend kleuren blauw en de resorts zijn onbetaalbaar. Maar er is goed nieuws: het kan ook met een klein budget. Hier lees je hoe.

Resort vs. guesthouse
De hotelkosten slaan het grootste gat in je budget. Voor een beetje overnachting in een middelmatig resort betaal je al gauw € 200,- per kamer per nacht. En dan heb je echt geen superromantische watervilla op palen in de zee (dan ben je er nog niet met € 500,- per nacht), maar gewoon een soort Center Parcs-plus. De makkelijkste manier om een smak geld te besparen, is dus door niet in een resort te slapen. Van de ongeveer 1200 eilanden van de Maldiven worden er 88 als resort gebruikt. Het overgrote deel van de toeristen gaat naar de resorts. Maar daarnaast zijn er ook tweehonderd bewoonde eilanden. Tot een paar jaar geleden waren die verboden terrein voor toeristen, maar inmiddels mag je er gewoon naartoe.

Dhoni

Een kamer in een guesthouse op een bewoond eiland is nog steeds niet gratis, maar wel een stuk goedkoper dan een kamer in een resort.  Ik zat op het eiland Maafushi en betaalde in het hoogseizoen ongeveer 45 dollar per persoon per nacht. Als je in het laagseizoen gaat, kan die prijs zomaar halveren. Dan regent het alleen wel veel meer.  

Speedboat vs. dhoni
Het internationale vliegveld van de Maldiven ligt op een eilandje naast de hoofdstad Male. Een retourtje vanaf Amsterdam kost momenteel zo’n 750 euro. Ik plakte een paar dagen Maldiven aan mijn Sri Lanka-reis en betaalde 125 euro voor een retourtje vanaf Colombo. Vanaf het vliegveld ga je per boot naar het eiland van je bestemming. Per watervliegtuig kan ook en is natuurlijk spectaculair, maar past helaas niet binnen een budgetreis. Vrijwel alle hotels kunnen je met een speedboot komen ophalen van het vliegveld. Daar betaal je vaak wel de hoofdprijs voor. Hoeveel precies is afhankelijk van hoe lang het varen is. Naar Maafushi kost het rond de 180 (!) dollar. Gelukkig bestaat er ook openbaar vervoer in de vorm van een public ferry service. Meestal gaat er één dhoni (lokale boot) per dag, behalve op vrijdag. Voor een enkeltje betaal je ongeveer 3 dollar. Kijk hier voor het reisschema per eiland.  

Vis mag niet zwemmen
Het lokale dieet bestaat, hoe kan het ook anders, hoofdzakelijk uit vis. Met name de tonijnen vliegen je om de oren. Een gegrilde vis met rijst en salade kost in een guesthouse ongeveer 10 dollar, een lokale viscurry 6 dollar. Alcohol – houd je vast – is in het hele land verboden, met uitzondering van de resorts. Op de luchthaven wordt je tas gecheckt op clandestiene wodkaflessen, dus ook BYO zit er niet in. In de resorts wordt stevig geborreld (het stikt er van de Russen, dus dan weet je het wel), maar op de bewoonde eilanden is het ananassap wat de klok slaat. Geluk bij een ongeluk: het scheelt een hoop geld.

Crop tops & hotpants
De reden van de drooglegging is dat het land volledig islamitisch is. Dat heeft een aantal consequenties. Geen alcohol dus en geen openbare voorzieningen op vrijdag. Daarnaast zijn er kledingvoorschriften. Je hoeft je als vrouw echt niet te sluieren, maar hotpants, crop tops en decolletés zijn een no go. Ook zwemmen in bikini is  in principe uitgesloten op de bewoonde eilanden.

Elise - Maldiven - Beach

Strandliggen doe je dan ook niet op de bewoonde eilanden, daarvoor ga je naar een resort, onbewoond eiland of zandbank. Alle guesthouses bieden dagtripjes aan naar resorts en eilanden in de buurt waar je los kunt gaan in zee en in bikini. Veel resorts laten namelijk daggasten toe op het moment dat ze niet helemaal volgeboekt zijn. Op die manier mag je voor bijvoorbeeld 25 dollar de hele dag op het eiland zijn, zonder de huizenhoge kamerprijs.

Toegegeven: niet iedereen op de bewoonde eilanden houdt zich aan de dresscode. Op Maafushi is het toerisme de afgelopen tijd enorm toegenomen – het aantal guesthouses groeide in een paar jaar tijd van drie naar meer dan tien – en dat betekent ook dat de toeristen het eiland een beetje beginnen over te nemen. Er is zelfs een stuk strand afgeschermd van de weg, waar je ongezien kunt zonnen en zwemmen. En er zijn ook vrouwen die gewoon in strandjurkjes en minibroekjes over het eiland lopen, maar dat is wel frowned upon en niet bijster respectvol. Er is per slot van rekening een verschil tussen budget en goedkoop.

Beeld: Flickr.com/Ibrahimlujaz (1) en Flickr.com/rp72 (2)

© Copyright Elise Fikse - Theme by Pexeto