Ik zocht op Lief Festival naar bronstig brullende alfamannen

Een alfamannetje in de dierentuin van Lief Festival.

Ik zocht op Lief Festival naar bronstig brullende alfamannen

Op ieder festival zie je ze lopen: breedgeschouderde mannen zonder shirt. Rollende spieren, grote tatoeages, lonkend naar de vrouwtjes. Zijn dit de alfamannen van het festival of zien die er heel anders uit? Ik vroeg het de bezoekers van Lief Festival, want het thema was namelijk: feest in de dierentuin.

Bij Mainstage de Leeuw wijst een groepje dertigers gillend naar Bas (38). Hij is groot, gespierd en goedlachs. Gewillig trekt hij zijn T-shirt omhoog om zijn buik te laten zien. En ja, ook die is gespierd. “Kijk dan naar hem”, roepen de vrouwen. “Kijk dan, dit is toch een alfaman?” Bas spant zijn spieren aan en de vrouwen drommen om hem heen.


Hij is afgetraind, maar dat maakt hem toch niet automatisch een alfa? Bas is ook heel bazig, zegt een van de vrouwen, terwijl ze zich om zijn been klemt. Hij houdt alles in de gaten en beschermt de vrouwtjes als er mannen van buiten de groep op ze afkomen. En hij zorgt dat iedereen iets te drinken heeft.

Alfaman Bas.

 

“Een festivalalfa niet echt een danser, volgens mij”, zegt Solange (33).
“Hij beweegt alleen een beetje met zijn schouders”, denkt Niels. “En hij laat af en toe een tiet trillen.”
Solange: “Een alfaman is alleen maar met zichzelf bezig, de wereld draait om hem.”
Niels: “Dan ben jij eigenlijk ook best wel een alfa.”
Solange: “Hij heeft wel echt een piemel nodig, hoor.”
Niels: “Een grote piemel.”
Solange: “Een vleeslul.”
Niels: “Of een bloedlul die eruit ziet als een vleeslul. Maar dat ‘ie dan nóg groter wordt.”
Solange: “Dat je als vrouw alleen maar kan denken: oh my god, mag ik naar huis?”

Bij de Toekan Lounge vind ik Ronald (33) en Martijn (33). Ronald vindt dat de alfaman vooral behaard moet zijn. Veel borsthaar moet hij hebben, en een baard. “De man van tegenwoordig is veel te vrouwelijk. Borsthaar scheren, koken, janken, alles.” Is dat niet wat moderne vrouwen willen? “Dat komt alleen maar omdat veel vrouwen eigenlijk lesbisch zijn. Allemaal doorgeschoten feminisme.”


Martijn wilde wel op de foto, Ronald absoluut niet.

Wat vrouwen willen is sowieso irrelevant, zegt Martijn. De alfaman heeft alleen de goedkeuring van andere mannetjes nodig. “De vrouwen hebben dat maar te accepteren. Dat heb ik niet bedacht, dat zegt de natuur. Kijk maar naar de apen.”


Alfaman Cees.

 

Voor de Gorilla Rots kom ik Cees tegen. Hij is gespierd, heeft lang haar en een T-shirt met rode lippen erop. Als ik hem vertel hem dat hij aardig voldoet aan de omschrijving van een alfaman, slaat hij bijna achterover. “Meen je dat nou? Echt waar? Dat vind ik echt zo leuk om te horen, want zo zie ik mezelf helemaal niet. Vraag maar aan mijn vrouw.” Zijn vrouw knikt en ik krijg als dank een knuffel van Cees.

De feestelijke Robby en Marlinda.

De feestelijke Robby en Marlinda.

Op Flamingo Beach laten Marlinda (21) en Robby (29) me een foto zien van hun favoriete festivalalfa. Het is een jongen met een lange kralenketting en neonverf op zijn gezicht. Marlinda: “De nieuwe alfa staat vooraan te dansen en hard te gaan. Die is gewoon met volle teugen aan het genieten en zijn gezichtsbeschildering aan het rocken.”

Lief7

De desbetreffende alfaman met beschilderd gezicht.

Naast de Gorilla Rots doet een jongen zonder schoenen de handstand. “Fuck de alfaman”, zegt hij. “Al leven we helaas nog steeds in alfamansamenleving. Kijk nou naar de mensen in deze tent.” Uit de Gorilla Rots klinkt rammende techno. “Het lijkt wel een borrelvloer. De muziek klopt totaal niet bij hoe iedereen erbij staat. Ze zijn alleen maar bezig met hun omgeving. De nieuwe alfaman heeft daar geen last van. Die is gewoon lekker aan het dansen, alsof hij alleen in zijn slaapkamer is.”

Lief8
Alfa-handstandman.

Verderop zie ik Arjan (40) uit Utrecht. Hij is groot en kaal en heeft enorme armen vol tribals. In zijn oren zitten grote ringen. Hij was me al eerder opgevallen, toen hij onder grote belangstelling hoepels om een giraffennek stond te werpen. Gretig poseert hij voor de camera en ik krijg zijn adres voor het opsturen van de foto. Per post, want e-mail heeft hij niet. Ik vraag hem of hij zichzelf als een alfaman ziet, maar daar gelooft hij niet in. “Volgens mij is er maar één echte alfaman,” zegt hij. “En dat is God.”

Lief9

Alfaman Arjan.

Alle foto’s door Patrick Stastra.